Gözden kaçırmayın

Santorini ve Türkiye'nin Sismik Gerçekleri
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ergin Ulutaş, Santorini Adası ve Türkiye'deki olası sismik hareketlilik ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Ulutaş, Santorini volkanı ve ülkemizdeki deprem riskleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Türkiye'deki Sismik İncelemeler ve Öneriler
2023 Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri, deprem bölgesinde kapsamlı incelemeler gerçekleştirdi. Doç. Dr. Ulutaş, Türkiye'deki depremlerin izlenmesi için kurulan sismometre ve ivme ölçer ağlarının önemine vurgu yaptı. Uzman, özellikle 1999 Kocaeli depreminden sonra bu teknolojilerin depremleri anlamakta kritik bir yer tuttuğunu belirtti.
Doç. Dr. Ulutaş, Deprem Erken Uyarı Sistemleri'nin çalışma prensiplerini anlattı ve sistemin deprem anında yıkıcı dalgaların ne zaman ulaşacağını tespit ederek ikincil tehlikeleri engellediğini söyledi.
Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusu Üzerine Görüşler
Son zamanlarda medyada yer alan Türkiye'nin güneydoğusundan İran'a kadar uzanan devasa yarık ile ilgili haberlere de değinen Doç. Dr. Ulutaş, bu bilgilerin yeni olmadığını ve milyonlarca yıllık bir oluşum süreci ile alakalı olduğunu açıkladı. Bölgedeki hareketin abartıldığı gibi devasa bir yarık oluşturmaktan çok, doğal süreçlerle yıllar içinde ilerlediğini vurguladı.
İstanbul'un Deprem Riski ve Zemin Büyütmesi Sorunu
Beklenen İstanbul depremi konusunda da açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ulutaş, beklenen depremin İstanbul kara alanına 10-15 kilometre uzaklıkta gerçekleşeceğini ifade etti. Bir deprem durumunda zemin büyütmesi nedeniyle zayıf zeminlerde binaların risk altında olduğunu belirterek, zemin etütlerinin ve zemin uygunluk çalışmalarının önemini vurguladı.
Santorini'nin Volkanik Aktivitesi ve Gelecek Riskleri
Santorini'nin volkanik yapısından da bahseden Doç. Dr. Ulutaş, adanın Kuvaterner yaşlı bir volkanik kompleks olduğunu belirtti. Volkanik aktivitelerin geçmişte ve günümüzde Santorini çevresinde yoğun olduğunu, adadaki yer değiştirme ölçümlerinin olası bir patlamayı gösterebileceğini ifade etti.
Volkanik hareketlerin ve sismik fırtınaların türleri konusunda da önemli bilgiler veren Doç. Dr. Ulutaş, deprem fırtınalarının genelde kısa periyotlu dalgalar ürettiğini, volkanik aktivitelerle ilişkili depremlerin ise uzun periyotlu dalgalar yarattığını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum Yap